Anasayfa
Hakkında
Uygulamalar
Basında
Online Randevu
İletişim
  Dişeti hastalığı nedir?
Geri

Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen kemik dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Yetişkinlerde diş kayıplarının %70'inden dişeti ve çene kemiğini ilgilendiren  hastalıklar sorumludur. Periodental hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde tedaviye kolay ve başarılı bir şekilde cevap verirler. Belli başlı dişeti hastalıkları şunlardır:

Gingivitis: Bu dönem dişeti hastalığının başlangıcıdır. Belirtileri; Dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Gingivitis çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Diş fırçalama sırasında kanayan dişetleri genelde hassaslaşmıştır. Tedavi edilmezse hastalık bir ileri aşama olan  periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen kemikde hasar oluşturur.

Periodontitis: Dişeti hastalıklarının daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte alveol kemiğinde de hasar oluşur. Diş ile dişeti arasında "periodontal cep" oluşur.Bu cepde bakteriler hızla üremeye başlar.Çünkü temizlenemeyen küçük bir alandır.Belirtileri; Hastalığın ilerlemesiyle dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir. Dişetleri dişlerden kolaylıkla ayrılabilir ve  uzaklaşabilir. Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı. Dişlerde sallanma görülebilir. Hatta hasta zamanla dişlerinin birbirinden  uzaklaştığını  görebilir. Çünkü alveol kemiğinde hücresel düzeyde yıkım olduğundan  hareketlilik vardır. Sürekli kötü ağız kokusu vardır.

Bununla beraber, periodontal hastalıklar bazen hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla dişhekimine gitmek ve panaromik röntgen çektirmek son derece önemlidir.

Çocuklarda da dişeti hastalıkları oluşur. Dişetlerindeki kanama, şişme ve kızarıklık görülebilir. Bu durum çoğu zaman fırçalamanın  yetersiz olmasından ya da çapraşık dişlerin temizlenememesinden kaynaklanır. Tedavi edilmeyen çürükler ve taşkın dolgularda bu bulgulara rastlanmaktadır.

 
  Tüm Hakları www.onurbasa.com da saklı tutulmaktadır. Copyright© 2009 Onur Başa