Anasayfa
Hakkında
Uygulamalar
Basında
Online Randevu
İletişim
  Protezlerin Oynaması ve İmplant Tedavisi ile Çözümü
Geri

Eğer ağzınızda hiç diş kalmamışsa halk arasında  “damak protez”  de denilen total protezleri takmak zorunda kalırsınız. Damak protezler alt ve üst çene kemiğinden destek  alan  , vakum ve tükrük etkisi ile çene kemiğinize oturan hareketli protezlerdir.Hareketli protez demek kişinin istediği zaman protezini çıkarabilmesi anlamına gelir.Zaten diş hekimlerinin önerdiği ,damak protezlerinizi  akşamları mutlaka eczaneden alacağınız protez dezenfektanlarını  içine attığınız su bulunan bir kapta,uyuduğunuz sürece bekletmenizdir.Sabah protezlerinizi durulayıp ağzınızı fırçaladıktan sonra takınız. Eğer yeterli düzeyde çene kemiğiniz var ise ve tükrüğünüz de protez tutuculuğu için ideal yoğunlukta ise damak protezlerinize rahat alışabilirsiniz. Ancak kemiğiniz erimişse, ne kadar ideal yapılırsa yapılsın protezleriniz sizi rahatsız edecek düzeyde devamlı hareket edecek ve çıkacaktır. Altına sürekli gıda artığı kaçacak ve yemek  yerken sizi mutsuz edecektir. Bu problemler daha çok alt damak protezinizde görülmekle beraber üst çene kemik eridiğinde de oluşabilir. Artık günümüz dişhekimliğinde,  implantlar ile çeneye diş kökü yerleştirme yöntemi ile ,hareketli protezleriniz daha sıkı bir şekilde  oturacak ve oynamayacak hale getirilebilir. Bunun için 2 yöntem vardır ;

1. yöntem proteziniz oynamasın diye 2 ya da 4 implant kullanılarak üstüne yeni bir damak protezin yapılması; 2 ya da 4 adet implant çeneye yerleştirilir. Ortalama 4 ay beklersiniz.Bu sürede implantın kemiğe kaynaşması için beklenir.Sonra üzerine yeni damak protezleriniz oturtulur.

2. yöntem hiç dişi olayan hastaya sabit diş yapmak; İmplant ile damak proteziniz oynamayacak hale getirildiği gibi tamamen sabit dişleriniz gibi çenenize çok sayıda yerleştirilerek, sabit köprü yapımı için de kullanılır.Bunun için röntgen analizi ,detaylı bir klinik muayene ve planlama gerekir.

Dört implant ile sabit diş yöntemi (All-on-4 )

-Özellikle çenenin arka bölgesinde kemik yapımı oluşturulamayacak  kadar kemiğin eridiği hastalarda,
-ya da kemik yapımını istemeyen hastalarda,
-İmplantların üstüne hemen diş yapılması istendiğinde,
-Az sayıda implant ile sabit protez kullanmak isteyen hastalarda kullanılan yöntemdir.
All-on-4 yönteminde implantlar yerleştirdikleri gün üzerlerine sabit protez yapılabilir. Bazı hastalarda azı dişi böldesinde kemik erimesi o kadar fazladır ki implant konulması mümkün olmayabilir. Hasta kemik greftleri ile yeni kemik oluşumunu beklemek istemeyebilir. Ya da özellikle alt çene siniri anatomik olarak implant yerleştirilmesi için uygun pozisyonda olmayabilir. Dr. Paulo Malo tarafından geliştirilen bu yöntem, tek bir çenesinde ya da alt üst tüm ağzında  hiç dişi olmayan hastalar için uygulanan yeni tekniklerdendir.

 
  Tüm Hakları www.onurbasa.com da saklı tutulmaktadır. Copyright© 2009 Onur Başa