Anasayfa
Hakkında
Uygulamalar
Basında
Online Randevu
İletişim
  Lamine Porselenler
Geri

Laminate porselenler özellikle ön grup dişlerde kullandığımız çok ince seramik materyallerdir. Dişlerinin şeklinden ve renginden memnun olmayan, kırık, aşınmış, üst üste binmiş dişlere sahip olanlarda, diestema dediğimiz dişleri arasında aralık bulunan kişilerde uygulanır. En önemli özelliği dişlerin ön yüzeylerinde ortalama 0.5 mm.lik bir aşındırma yapılarak dişin hazırlanmasıdır.

Porselen laminateler “günümüz adhesive teknikleri“ denilen çok özel bir teknikle dişe yapıştırılırlar. Peki nasıl oluyor da bu kadar kırılgan ve ince bir porselen böyle güçlü bir yapı gösteriyor? İşte. Laminate porselen yapıştırıldıktan sonra diş minesiyle aynı fiziksel özellikleri gösteriyor. Dişlerin aşındırılması, ölçü alınması, laminatelerin yapım aşamaları ve yapıştırılması çok hassas ve titiz bir şekilde hazırlanan porselenler için geçerlidir. Aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir.

Laminate Porselenler Kimler İçin Uygundur?

Ön grup dişlerinde ufak kırık, çentik ya da form bozukluğu olan kişilerde
Dişlerinin renginde bozukluk olan ya da renginden memnun olmayan kişilerde
Dişlerinde tetrasiklin ya da aşırı flor alınması sonucu oluşan lekelenmelerde
Travma ya da kanal tedavisi sonucu renk değişikliği olan dişlerde
Ön grup dişleri aralıklı olan kişilerde
Ön grup dişlerinde şekil bozukluğu olan ve ortodontik tedaviyi kabul etmeyen kişilerde

İlk randevu

Diş doktorunuzun dişlerinizi ilk değerlendiriş randevusu Öncelikle tüm çene yüz kayıtlarınız, fotoğraflarınız, alt-üst çene modeliniz, şu andaki diş renginiz, panaromik filminiz alınır. İlk randevude hastanın istekleri ,beklentileri dişlerinizde nasıl değişiklikler olmasını istediği değerlendirilir.Hastadan alınan çlçülerden oluşturulan modeller üzerinde geçici laminalar yapılarak ,protezin son hali ile ilgili genel bir fikir oluşturulur.Yine günümüzde computer üzerinde imaging programlarıyla son halinin görüntüsünü gösterebilir.

İlk adım dişin hazırlanması:Dişin ön yüzeyinin kesilmesi

Bu aşamada gerekirse anestezi yapılabilir. Amaç olabildiğince en az kesim yapmaktır. Vakaya göre değişmekle beraber 0.5 mm. ile 2.00 mm. arasında kesim yapılır. Ayrıca eşit kalınlıkta laminate yüzeyi elde etmektir ve kesim o doğrultuda yapılır. Bazen dişlerin doğal konumları o kadar geridedir ki dişte kesim yapılmasına gerek kalmayabilir.

Ölçü alınması

Laminate porselenlerin ölçüleri çok hassas tekniklerle ve hassas ölçü maddeleriyle alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuarda modelleriniz elde edilir. Teknisyen ve doktorunuz bu aşamada beraber konsultasyon yaparlar.

Geçici Lamina

Dişleriniz kesildikten sonra ön bölgede pürtüklü yüzeyler hissedeceksiniz. Ayrıca dilinizle çıkıntılı ya da köşeli alanlar hissedebilirsiniz. Dişinizin ön yüzeyindeki minesi azaltıldığı için bazı durumlarda hafif sıcak-soğuk hassasiyeti hissedebilirsiniz. Bu nedenlerden dolayı bekleme süresi içinde size geçici laminateleriniz takılır. Bu laminateler kompozit materyalinden yapılır ve yapımı biraz vakit alır. Bunlar pek dayanıklı değillerdir ve çıkarırken çoğu zaman kırılabilirler. Geçicileriniz laminate porselenlerin nasıl duracağı hakkında da tahmini bilgi verirler.

Laminate porselenlerin yapıştırılması

Laminateleriniz yapıştırılmadan önce herşeyin istenildiği gibi olup olmadığını anlamak için bir prova yapılır.Bazen laminateleriniz ideal şekilde olduğu halde doktorunuz bazı değişiklikler yapmak isteyebilir. Porselen laminatelerin gerçek rengi ancak yapıştırılacak simanla ortaya çıkar. Laminateler çok ince olduğundan prova sırasında yapıştırılmadığı için tam net rengini göremezsiniz.Bu durumda başta kararlaştırdığınız rengi doktorunuz size ancak laminateleri yapıştırdıktan sonra gösterecektir. Bu rengin sizinle beraber kararlaştırılan renk olduğunu göreceksiniz. Son zamanlarda su ile çözünebilen deneme patları da çıkmıştır. Bu deneme patları da son rengin görülmesinde bilgi verebilir. Yapıştırma tekniği diğer porselen kronların yapıştırılmasından farklıdır. Yapıştırma işlemi için hem diş hem de laminateler aynı anda hazırlanır. Her ikisi da yıkanır kurutulur.İlk aşamada dişinizin ön yüzeyi fosforik asitle etching(pürüzlendirme) yapılır. Bu asitle pürüzlendirme mikroskobik düzeydedir ve yapıştırıcının diş yüzeyine iyice tutunmasını sağlar. Daha sonra dişe bondingler (simanın dişe kimyasal yolla yapışmasını sağlarlar) uygulanır. Tüm bunlar yapılırken laminateler de aynı anda kimyasal bir takım işlemlerden geçerler. Sırasıyla silanlanır (kimyasal bir işlemdir), hidroflorik asit uygulanır, porselen bondingi uygulanır. Bu kimyasal maddeler uygulanırken her biri çok çok özen gerektiren işlemlerdir. Tüm bu işlemler bittikten sonra yapıştırıcı siman laminatin iç yüzeyine çok hafif taşacak şekilde yerleştirilir. Fazlalıklar çok hassas bir şekilde temizlenir, Dişin yüzeyine belli dalga boyunda ışık her bir yüzeyinden verilir. Son kez kapanışınız kontrol edilir. Son rotuşlar yapılır.

Laminate porselenlerinizin bakımı

  • Temelde günde en az iki kez doktorunuzun gösterdiği şekilde fırçalama ve diş ipi kullanılmalıdır. Diş macunu olarak da aşındırıcı özelliği olmayan flor içeren macunları kullanılmalıdır.
  • Laminate porseleninizle dişin dişetine yakın kısmında kesinlikle bakteri plaklarının birikmesine izin vermemelisiniz. Aksi takdirde buradaki plak birikimi dişeti iltihabına ve hatta dişeti çekilmesine sebep olacaktır.
  • Aşırı ve sert kuvvetlerden kaçınmalısınız. Örneğin çeşitli darbeler, devamlı tırnak yeme, ağzınıza darbe gelecek bir spor aktivitesiyle uğraşıyorsanız ağız koruyucu takmalısınız. Eğer gece diş sıkma alışkanlığınız varsa mutlaka doktorunuzun yaptığı koruyucu plakları takmalısınız.


Laminate porselenlerin yapımının uygun olmadığı durumlar

  • Sağlıksız dişetleri olan kişilerde.Bu kişilerin öncelikle dişetleri tedavi edilmelidir.
  • Dişin büyük bir kısmı kaybedilmişse
  • Yine büyük miktarda dişin mine yapısının kaybedildiği durumlarda. Laminateleri yapıştıran bondingler büyük oranda mineye tutunurlar. Mine az ya da hiç yoksa yapıştırma sorunu olur.
  • Dişleri daha önceden kesilmiş kişilerde.
  • Özellikle geceleri farkına varmadan dişlerini gıcırdatan(bruxizm)kişiler mutlaka ama mutlaka gece koruyucu plak kullanmaları gerekir. Aksi takdirde laminate porselen hastası olamazlar.
 
  Tüm Hakları www.onurbasa.com da saklı tutulmaktadır. Copyright© 2009 Onur Başa