Diş eti çekilmesinin çeşitli nedenleri vardır. Başlıcalarını sıralayalım.
- Yaş: İleri yaşlardaki bireylerde fizyolojik çekilme dediğimiz ve hastalık olarak kabul edilmeyen bir çekilme olacaktır. Bu doğal bir durumdur ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
-Diş fırçasının yanlış kullanılması: Aşırı sert ve uzun süreli fırçalamadan kaynaklanır. Bu kişilerin ağız hijyeni son derece iyidir. Dişetinde iltihabi her hangi bir hastalık yoktur. Dişeti fırçalama baskısı ile yok edilmiştir.
-Anatomik yapılar nedeniyle : Bazı dişler diş sırasının dışında yer alırlar. Bu dişlerin dudak ve yanak yüzlerindeki dişetleri çekilmeye adaydır. Alt dudağınızı elinizle aşağı doğru çekince dişetlerine doğru giden ince kas yapılarını göreceksiniz Frenilum denilen bu kas bağı ile özellikle dişlerin yanak yüzeylerinde çekilmeler olabilir.
-Dişeti hastalıkları : Bakteri plağı oluşumu ile dişetlerinde çekilmeler görülür.
-Dişlerde aşırı kuvvetlerin oluşması: Aşırı kuvvetlere maruz kalan dişlerde ve dişlerini sıkan, geceleri gıcırdatan kişilerde diş eti çekilmeleri görülmektedir.
Dişeti çekilmelerini kapatmak için ,ağzın farklı bir bölgesinden (genellikle damak ya da çekilmenin olmadığı dişeti bölgesinden) alınan yumuşak dokular kullanılır. Genellikle estetik amaçla ya da dişeti hastalığının ilerlememesi için koruyucu amaçla yapılır.
Dişeti çekilmesi sonucu bazı dişler çok uzun gözükebilir, bu dişlerde kök yüzeyleri açığa çıkmıştır. Böyle bir durumda estetik olarak açığa çıkan kök yüzeyleri yine yumuşak doku greftleri ile kapatılır.