Ortognatik cerrahi çene kemiğinin oluşum problemlerinden kaynaklanan ortodontik problemlerin tedavisine yönelik operasyonları kapsar.Çenenin normalin üstünde büyümesi, geri kalması, yanlış pozisyonda gelişmesi sonucu oluşan anomalilerin cerrahi ve ortodonti ile beraber düzeltilmesidir.
Çene konumu değişince yüz profili ve dudak konumu da normale döner.Hastanın yüzünde estetik anlamda olumlu değişiklikler olur.Ortognatik cerrahi çenelerarası dengeyi ve dolayısıyla düzgün ıssırmayı,çiğnemeyi sağlar.
Cerrahiyi Oral ve Maxillofacial cerrah denilen ağız, çene, yüz cerrahisinde uzmanlaşmış cerrahlar yaparlar.Cerrahi genel anestezi altında hastane şartlarında yapılır.
Ortodonti ve cerrahi kombinasyonu ameliyatlar ortalama 24 aylık şu prosedürleri içerir:
1-Tedavi Planlaması: Ağzınızın çalışma modelleri, x-ray filmler, fotoğraflar, ölçümleriniz.
2-Cerrahiden önceki ortodonti: Cerrahiden önce ortodontik tedaviye başlanır, gerekirse 20 yaş dişlerinizin çekilmesi söylenir.Braket ve telleriniz takılır ve yaklaşık 12-24 ay cerrahi öncesi ortodontik tedaviniz sürer.
3-Ve Cerrahi aşaması: Cerrahi genel anestezi altında yapılır.Ağız içinden çalışılır.Minyatür plaklar ve vidalar çeneyi yeni pozisyonunda tutmak için kullanılır.Çeneleriniz birbirine kilitlenmez.Tüm çene kemiğinin iyileşmesi 2-3 ayı alır.Çiğnemeye 4-5 hafta sonra başlarsınız.
4-Cerrahi sonrası ortodonti aşaması:Bu aşama ortalama 6-12 ay sürabilir.Dişler arasındaki mükemmel ilişki ve dizim için operasyondan sonar çeneniz yeni pozisyonuna gore dişleri düzenlemek için yapılır.
5-Retansiyon dönemi: Ortodontik tedaviden sonra dişler geriye dönmesin diye içten takılan sabit ince tellerle yapılan pekiştirme dönemidir.En az 2 yıl ya da daha fazla sürer. Operasyon olacak hastaların eğer mümkünse daha önce çene ameliyatı olan hastalarla görüşmesinde fayda vardır.Ameliyat sonrası iyileşme ile ilgili bilgileri çene cerrahınız size verecektir.